2011. február 20., vasárnap

Gödörásók




Nálunk, Csíkszenttamáson még az a szokás, ha valaki meghal, a szomszédok mennek ki a temetőbe gödröt ásni az elhaltnak. Hogy meddig marad fent ez a szokás azt még nem tudni.

8 megjegyzés:

  1. Nálunk is még ez a szokás, nekem mint városi jövevénynek először nagyon furcsa volt sok más szokással együtt. Mosolygós arcok, ez olyan mint egy Kusturica jelenet.

    VálaszTörlés
  2. Egy kicsit mintha sokan lennének a "fogjunk neki és csináljátok" munkához. Talán ezért is vidámabb a hátsó sor.

    VálaszTörlés
  3. Itt egy szokásról (hagyományról) van szó, vagyis kiásni a gödröt. Mi falusiak ezt természetesnek vesszük.
    Az emberek vidámak mert semmi okuk a szomorkodásra. Az élet megy tovább.
    Első látásra, tényleg soknak tűnnek az elvégzendő feladathoz, de két személynél többen nem tudnak ott dolgozni. Természetesen kettesével cserélik egymást az ásásnál és nem fáradnak ki. Ezért maradnak vidámak.

    VálaszTörlés
  4. "Az ember kiméri: négy lépés hosszában, két lépés széltiben. Ennyi egy ember. Mindegy, hogy ki az, miféle ember. Öreg, fiatal. Kedves vagy gonosz. Mindegy az. Négy lépés hosszában, kettő széltiben. Ennyi marad az emberből, ha meghalt." W.A.
    Faluhelyen összetartanak az emberek. Még. A szomszédok ássák a gödröt és utána elfogyasztják a családdal a végvacsorát. így van ez. A testet a keresztgyermekek, komák viszik utolsó útjára. Ez is egy szelete a falusi közösség életének.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Gabi! Ez valóban így van.

    VálaszTörlés
  6. Sokkal szomorúbb, hogy hallottam olyanról, hogy falu másik végéből jöttek a sírásók, mert a meghalt nénike utcájában egyetlen sírásásra alkalmas korú és fizikai állapotú férfi sem lakott már...
    A "vidámságról" pedig annyit, ezeket a falvakat még nem fertőzte meg teljesen az a nyugati, modern mentalitás, hogy a halál az tabu, arról nem beszélünk, az nincs, legfeljebb más hallhat meg, mi nem, ha eléggé egészséges életet élünk és megfelelő mennyiségű reformélelmiszert fogyasztunk. Sokan még abba sem szívesen gondolnak bele, hogy a grillcsirke is egy halott állat, tudat alatt inkább úgy képzelik, az egy "termék" amit egy gyár állít elő. Itt még tudják az emberek, hogy a halál a mindennapok természetes velejárója, s nem is csinálnak nagyobb dolgot belőle, mint amekkora.

    VálaszTörlés
  7. Kedves szokás, még nem is hallottam ilyenről. A fotó is tetszik.

    VálaszTörlés