2010. október 13., szerda

Egy órás expozíció

Megérkezett az ebay-ről megrendelt kioldókábel, melynek segítségével akár 99 órás expozíciós időt is be lehet állítani. Ezúton megint hálásan köszönöm előD-nel a jó tanácsot és lásd az eredményt, amit ígéretem szerint most megosztok veletek.


Nem tudom, hogy mi az oka de az eredeti kép két felső sarka csúnyán rózsa színű lett. Ezeket vágással eltávolítottam. Ha valaki tudja, hogy ez milyen jelenség, kérem írja meg. Az bíztos, hogy köze van a hosszú expozíciós időhöz.
Alkalmazott beállítások: fókusztávolság - 29mm. blende - f8, záridő - 6O perc.
Gép: Nikon D8O, optika: Nikkor 18-7Omm / 1:3,5-4,5 G ED.
A kápolnát és a fákat egy vakút körbehordozva és villogtatva festettem meg .

14 megjegyzés:

  1. Igazán érdekes lett a kép, jó hogy bírta az akú, nem holmi kis zárídő!
    Amúgy utánaolvastam forumokon, googlen rákerestem, de nem találtam eddig hasonló próblémával szembesűlő fotosokat, így nem találtam megoldást sem rá, amenyiben találok, majd írok.

    VálaszTörlés
  2. Hello,
    A kep az egesz jo lett, nekem meg az volna a kerdesem, vagyis kerdesei ketto . A elso, hany orakor csinalntad a foto vagyis este hanytol hanyig??? a masodik kerdes pedig az, hogy ha nem jarsz korbe es nem villogtatsz vilagitasz ra a fakra meg minde geyebre akkor uis ennyire latszottak volna a kepen vagy csak akkor az ég latszodott volna? Ja es a harmadik, hogy nem lett zajos???

    Na jo es a negyedik magfaztale vagy volt egy kis forralt borocska is veled :-o)

    Udv, Lehel

    VálaszTörlés
  3. Lehel: A fotó este 8-tól 9-ig készült. Kint hideg volt, de beültem az autóba és melegedtem.
    Ha nem világítok a vakúval, a fák sötétek lesznek és a kápolna sem lett volna ennyire világos.
    Én is csodálkoztam azon, hogy miért nem lett zajos a kép.
    Ez csak egy kisérlet volt.

    VálaszTörlés
  4. A kep sarkai a CCD kimelegedese miatt lett rozsaszines. Szerintem. Mennyit dolgozott meg utanna a gep?? Ha sokat akkor a zajosodast javitotta ki.

    Amugy meg jo a foto... tetszik

    VálaszTörlés
  5. a kép tényleg jó, gratulálok a kísérletezéshez...
    nekem is lenne egy kérdésem
    jövőre a villanások miatt tartandó búcsúra elmegyünk együtt??? :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem keriatti rátappintott a lényegre. Éppen az előbb olvastam a PIXINFÓ-n, lásd: http://pixinfo.com/cikkek/nikon_d80.5

    Áron: én mindig kedveltem a társaságodat, így mehetünk együtt bármikor.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Alpár!
    Laikus vagyok a fotózást illetően,de a hangulata nagyon megérintett.
    A kápolna volt gyerekkorom kedvenc bújóhelye..:)
    Üdv! monik,azaz Szentes Teréz.

    VálaszTörlés
  8. Vajon árt a CCD-nek az ilyen hosszú expó? Én egy 10 percest készítettem a múltkor és még akkor felmerült bennem.Egyébként jó lett, gratulálok!

    VálaszTörlés
  9. amikor a címet elolvastam, az volt az elsö kérdésem, hogy mit csináltál egy órán keresztül?

    honnan lehet tudni, mennyi ideig kell a vakuval világítani?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Orsi!
    Amint a fentiekben is már leírtam, ez csak egy kísérlet volt. Igazából nem tudtam, hogy mennyi ideig kell villogtatnom a vakukkal, csak az eddigi megvilágítási tapasztalataimra alapoztam és megérzésre mentem. A kép lett amilyen lett.
    Egy órán keresztül nem csináltam mást, mint a kocsiban melegedni és 2O percenként kiszállni az autóból és megvilágítani a kápolnát és a fákat.

    VálaszTörlés
  11. Szia Alpár!
    Az Exposiás fiúk elbeszélései alapján hallottam rólad és most a Lőrincz Csaba blogjából vetődtem ide. Látom pont olyan géped van mint nekem és Te is kísérleteztél hosszú záridős csillagjárás fotózással. Ez a CCD melegedés, ami a sarkok belilulását okozza sajnos már 5 perces expónál is jelentkezik azt tapasztaltam én. Ami még elviselhető eredményt ad a D80-nál az 3 perc. Egyébként itt van egy szerintem nagyon jó cikk amiben le van írva minden fontos infó a csillagfotózással kapcsolatban:http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=30
    Én is tervezek további kisérletezéseket ebben a témában csak egy jó helyszín kellene ahol bele tudok komponálni valami építményt is. Eddig csak az égboltot fotózgattam a csillagokkal, ezért nem lett túl érdekes az eredmény, de technikailag megfelelő volt.
    További sikeres próbálkozásokat kívánok Neked ezen a területen is.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Erzsike!
    Közelebbről ki fogom próbálni az 5 és 3 perces expókat is. Amint kikisérletezek valami megoldást a sarkak elszíneződésének kiküszöbölésére, meg fogom osztani.
    Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

    VálaszTörlés
  13. A légkörrel van összefüggésben . Előre nézve vastag a légkör ,ha viszont felfele fotózna az egész kép rózsaszín lenne.Minnél vékonyabb a légkör annál több fényt enged be a csillagok felől.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a megjegyzésedet, és, hogy benéztél hozzám.

    VálaszTörlés